KÖZÉPKORI KÍNZÓESZKÖZÖKET VET BE NŐK ELLEN AZ ISZLÁM ÁLLAM

Gyakorlatilag úgy néz ki, mint egy vadállatcsapda a középkori tematikájú filmekből, mondjuk a Robin Hood-ból. Vagy mint egy vasállkapocs, sok apró foggal. Az Iszlám Állam “harapónak” hívja, és azok ellen a nők ellen veti be, akiket házasságtöréssel, terhességmegszakítással vagy egyszerűen nem decens öltözködéssel gyanúsít meg.

A középkorban melltépőnek nevezett kínzóeszköz alkalmazásról a “Raqqa is being slaughtered silently”, vagyis Rakkát csendben lemészárolják szíriai emberi jogi csoport számol be. Rakka szíriai város, a dzsihádisták egyik erőssége. A “harapó” létezéséről tud az iszlamista szélsőségeket követő megfigyelőcsoport, a Clarion Project is. Mégpedig első kézből. A melltépőt a Khansa Zászlóalj, az Iszlám Állam kizárólag nőkből, mégpedig zömmel külföldi, köztük nyugati nőkből álló alakulata veti be azok ellen, akiket a női dzsihádisták vesznek őrizetbe.

Az egyik áldozat, egy 24 éves nő így számolt be a kínzásról a jogvédőknek:

A piacon vásárolgattam, amikor odajöttek a női zászlóalj tagjai, és őrizetbe vettek. Azt mondták, a nikáb, a fátyol, ami rajtam volt, nem felel meg a saría törvényeinek, mert áttetsző. Magukkal vittek a főhadiszállásukra, aztán bekísértek a kínzókamrába. Azt mondták, válasszak a korbács és a harapó között. Nem tudtam, mi az a harapó, azt hittem, enyhébb büntetés a korbácsnál. A korbácstól nagyon féltem, így hát a harapót választottam. Akkor hoztak egy éles tárgyat, sok-sok foggal, ráhelyezték a mellemre, és erősen összenyomták. Üvöltöttem a fájdalomtól, csúnyán megsérültem. Kórházba vittek.

Úgy éreztem, hogy a nőiségemet teljesen szétzúzták. Nem élhetünk így tovább. Nem én voltam az egyetlen, akit megkínoztak ezzel az eszközzel. Sok női fogoly volt ott, a főhadiszálláson, és a helyzetük tragikus.

A jogvédők egy másik esetet is dokumentáltak. Abban egy asszony a rakkai buszpályaudvaron szoptatta a csecsemőjét. Őt is a melltépővel büntették, mert “felfedte a mellét a nyilvánosság előtt”. Ez a büntetés a szervezet szerint nagy felzúdulást kelthet Szíriában, ahol tisztelik a szoptató anyákat. A “Raqqa is being slaughtered silently” egyik tagja arról számolt be a Clarion Project-nek, hogy a városban a lakosság alig ötöde támogatja a lakókra mindenben a saját, középkori elképzeléseit ráerőltető Iszlám Államot, és számottevő a dzsihádisták ellenzéke.

forrás : http://gepnarancs.hu/2015/01/kozepkori-kinzoeszkozoket-vet-be-nok-ellen-az-iszlam-allam/

media activist from the city of Raqqa, student at the Faculty of Law at the University of the Euphrates. Director of the Media Office of Raqqa, founding member of "Raqqa is Being Slaughtered Silently", founding member of the documentary project of "Sound and Picture". I work in documenting violations committed by Assad's regime and ISIS group and extremist organizations inside the city of Raqqa, as I work in programming, design and visual media. I hold a certificate of coach in digital security, and a certificate of journalist coach, and a certificate in documenting violations against human rights, and a certificate in electronic advocacy. I underwent a training under the supervision of "Cyber-Arabs" in collaboration with the Institute for War and Peace "IWPR", about the management of electronic websites and leadership of advocacy campaigns, and a training of press photography under the supervision of the photojournalist "Peter Hove Olesen".