Cum poate fi invins Statul Islamic | Zece idei inedite care nu implica arme

Presedintele american Barack Obama s-a intalnit saptamana aceasta la New York cu liderii mondiali pentru a discuta despre campania de lupta impotriva Statului Islamic si cum ar putea fi imbunatatita.

La randul sau, generalul Martin Dempsey, seful Statului Major Interarme din SUA, a spus ca razboiul se afla in momentul de fata intr-un „impas tactic” si ca nu exista victorii considerabile pentru nicio tabara.

In acest context, specialistul in securitate nationala Peter Bergen a intocmit o lista cu zece idei de infrangere a Statului Islamic, menita sa ajute autoritatile sa iasa din impas. Sugestiile analistului se regasesc intr-un editorial publicat pe site-ul BBC.

1. Dezertorii ISIL trebuie convinsi sa isi spuna povestile in mod public, sustine expertul. Nimic nu poate avea un ecou mai mare pentru posibilii recruti decat sa auda chiar de la fosti membri ai organizatiei teroriste ca ISIL nu creeaza o utopie islamica in zonele pe care le controleaza, ci, mai degraba, iadul pe pamant. Numarul luptatorilor straini ai Statului Islamic este estimat la circa 1.000 pe luna. Reducerea acestei tendinte inseamna reducerea „fortei de munca” a ISIL.

2. Trebuie sa dam mai multa atentie unor voci precum celor din grupul de opozitie Raqqa is Being Slaughtered Silently (Raqqa este macelarit in soapta), care posteaza frecvent fotografii cu cozile la alimente din Raqqa, capitala Statului Islamic din nordul Siriei, si scriu despre penele de curent din oras. Asta va ajuta la diminuarea propagandei ISIL, care se lauda ca este un stat cu adevarat functional.

3. Sa sustinem munca unor fosti jihadisti, cum ar fi canadianul Mubin Shaikh, care intervine direct in cazul tinerilor despre care afla ca sunt in proces de recrutare online de catre Statul Islamic.

4. Sa incurajam si initiativele unor clerici precum imamul Mohamed Magin din statul american Virginia, care a convins personal mai multi musulmani americani sedusi de ISIL ca ceea ce face gruparea este impotriva islamului.

5. Sa punem presiune asupra retelelor sociale precum Twitter sa stearga postarile jihadiste care instiga la violenta. Anul acesta, Twitter a sters 2.000 de conturi folosite de simpatizanti ISIL, insa organizatia terorista continua sa se foloseasca de platforma online si de alte retele de socializare pentru a-si propaga mesajele.

6. Sa mergem inainte cu campania militara impotriva ISIL. Cu cat califatul este mai mic ca entitate fizica, cu atat gruparea jihadista este mai descurajata sa il numeasca „Statul Islamic”.

7. Sa aplaudam munca pe care au facut-o deja turcii prin impiedicarea simpatizantilor ISIL sa le strabata tara cu avionul in drumul lor spre Siria si sa ii incurajam sa continue.

8. Sa schimbam atitudinea fata de tinerii recruti ai Statului Islamic fara antecedente violente, astfel incat, in loc sa primeasca pedespse lungi cu inchisoarea pentru incercarea de a se alatura ISIL – asa cum se intampla in SUA – sa fie supusi unor termene de incercare mai lungi in care sa fie supravegheati. Acest lucru va ajuta familiile care in prezent se confrunta cu o alegere dificila: daca suspecteaza un tanar membru al familiei de radicalizare si anunta FBI-ul, acea persoana poate primi o sentinta de pana la 15 ani de inchisoare pentru tentativa de sustinere a ISIL; insa daca nu apeleaza la autoritati, iar copilul lor ajunge in Siria, ar putea fi ucis acolo. Daca lasam o usa deschisa oferim acestor familii o cale de scapare din aceasta alegere aproape imposibila.

9. Parintii musulmani sa fie educati cu privire la mesajele seducatoare pe care Statul Islamic le posteaza online.

10. Sa eradicam ideea ca Statul Islamic este un aparator al musulmanilor, cand, de fapt, un numar coplesitor al victimelor sale sunt chiar din randul acestei religii.

source : ziuanews.ro

media activist from the city of Raqqa, student at the Faculty of Law at the University of the Euphrates. Director of the Media Office of Raqqa, founding member of "Raqqa is Being Slaughtered Silently", founding member of the documentary project of "Sound and Picture". I work in documenting violations committed by Assad's regime and ISIS group and extremist organizations inside the city of Raqqa, as I work in programming, design and visual media. I hold a certificate of coach in digital security, and a certificate of journalist coach, and a certificate in documenting violations against human rights, and a certificate in electronic advocacy. I underwent a training under the supervision of "Cyber-Arabs" in collaboration with the Institute for War and Peace "IWPR", about the management of electronic websites and leadership of advocacy campaigns, and a training of press photography under the supervision of the photojournalist "Peter Hove Olesen".