Därför är flyktingarna ett hot mot IS

Hundratusentals riskerar allt för att fly från “kalifatet” – ett svidande bakslag för den så kallade Islamiska statens militär, och för dess välpolerade propaganda.

När ”Abu Mohammed” insåg att IS, som i dag håller hans hemstad al-Raqqa i ett järngrepp, var honom på spåren – då var det dags att fly. Abu Mohammed hade tillsammans med andra lokala aktivister i gruppen ”al-Raqqa slaktas i tysthet” kämpat först mot regimen, och sedan också mot IS. Men den brutala gruppen, som på arabiska förkortas “Daesh”, har febrilt försökt stampa ut allt motstånd från aktivister som sprider information om förhållandena där.

”Jag flydde därför att jag fick höra från vänner att Daesh började samla information om mig. En vän berättade att Daesh kanske till och med kände till mitt riktiga namn”, berättar Abu Mohammed, som av säkerhetsskäl använder pseudonym.

    Förtvivlade flyktingar simmar för sina liv efter ännu ett båthaveri på Medelhavet. (Foto: Petros Giannakouris)

IS har gjort sig känd för sin skrämmande, men sofistikerade, propaganda och försöker dominera beskrivningen av livet under gruppens styre. Den egna bilden sprider den genom till exempel distributionsnätverket al-Hayat, eller det engelskspråkiga magasinet Dabiq.

“IS målar upp en bild av en gryende utopi – sett från deras egna extrema tolkning av islam”

I Dabiq målar IS upp en bild av en gryende utopi – sett utifrån gruppens egna extrema tolkning av islamisk lag långt ifrån den sunnimuslimska grundfåran. I artiklar lockar IS rekryter inte bara med ideologi utan också med lyxliv – bil, bostad, hög lön och gratis sjukvård. Väl på plats visar sig verkligheten vara en helt annan,enligt avhoppare som lämnat den brutala gruppen. Men då är det så dags – att lämna IS självutropade ”kalifat” är ingen lätt sak, och IS har vid flera tillfällen dödat medlemmar som försökt hoppa av.

Oviljan att låta folk lämna territorier under ens kontroll sträcker sig inte bara till tillresta jihadister. Det gäller alla som av ett eller annat skäl – till exempel gruppens brutala styre med halshuggningar och korsfästningar eller de dagliga flygbombningarna – vill lämna IS-områden.

Det är viktigt att påpeka att långt ifrån alla som flyr från Syrien flyr på grund av IS. De flesta som har tvingats från sina hem flydde innan IS ens tagit en så stor roll i konflikten. Men många flyktingar vittnar ändå om att de kommer från områden i IS ”kalifat”, som till exempel al-Raqqa eller Deir al-Zor.

 

IS irritation över syriernas beslut att fly blev tydligt när en artikel i Dabiq nyligen angrep flyktingar som beger sig till Europa. Under rubriken ”Faran med att överge Darul-islam” (ungefär Islams land) anklagar IS flyktingarna för att begå ”en stor och farlig synd”. En synd som, enligt extremisterna, inte bara sätter flyktingarnas liv utan också deras barns själar på spel. Den faran illustrerar Dabiq med den nu världskända bilden på den drunknade treårige pojken Alan Kurdi, som för att antyda att de som drunknar förtjänar sitt öde. Alan Kurdis familj var på flykt från kurdiska Kobane i norra Syrien, som IS under månader utsatte för en brutal belägring.

Flyktingar begår en stor och farlig synd, enligt IS. (Foto: Nikolas Georgiou)
Flyktingar begår en stor och farlig synd, enligt IS. (Foto: Nikolas Georgiou)

Påstådda kopplingar mellan flyktingar och IS har också använts som argument för att utmåla dem som kommer till Europa som ett hot. Vissa, bland annat påven Franciskus, har hävdat att gruppen kan utnyttja flyktingströmmarna för att skicka jihadister till Europa där de i sin tur kan tänkas begå terrorbrott.

De påståendena har mött skepsis från experter som beskriver det som både osannolikt och ineffektivt för en grupp som ändå kan hitta extrema ideologiska anhängare runtom i världen. Och medan högerpopulister som Ungerns premiärminister Viktor Orbán hävdar att flyktingströmmen till Europa kommer att påverka ”Europas kristna kultur” oroar sig IS för det rakt motsatta.

”Om ens barn och barnbarn inte ansluter sig till de otrogna är de ändå under konstant hot från osedlighet, sodomi, droger och alkohol”, varnar Dabiq som kallar en flykt från IS områden ”en inkörsport till att ens barn och barnbarn överger islam till förmån för kristendom, ateism eller liberalism”.

Men att IS är emot flykten till Europa handlar inte främst om religiösa skäl, enligt aktivisten ”Abu Mohammed” som själv flydde genom att låtsas att han skulle besöka en vän i Aleppo och sedan arbeta där.

För det första fungerar de civila under IS som en sorts mänsklig sköld. Om det bara var IS-soldater där skulle al-Raqqa snart bombas till grus av den USA-ledda koalitionen och IS andra fiender. Flyktingarna är dessutom ett farligt hot mot IS rosenskimrande propaganda. Vad säger det inte om livet under IS, om folk är beredda att offra till och med sina barns liv för att fly därifrån?

”Det är klart att IS är upprörda över att folk flyr”, skriver Abu Mohammed, som nyligen flydde till Europa via Turkiet.

”De vill inte se det som att alla hatar dem”.

IS-parad i al-Raqqa.
IS-parad i al-Raqqa.

Charlie Winter, Mellanösternexpert vid den Londonbaserade tankesmedjan Quilliam Foundation, säger att ett positivt flyktingmottagande i Europa slår mot den offerroll IS vill spela på, och undergräver jihadisternas narrativ om en konspiration mot islam. Att IS försöker utnyttja Alan Kurdis öde i sin propaganda förvånar honom inte heller.

– Gruppen kommer att försöka sig på allt som fungerar vid ett givet tillfälle, säger han till tidningen The Independent.

– Det här är ett väldigt avsiktligt trick.

Source : av Carl Fridh Kleberg – expressen.se

media activist from the city of Raqqa, student at the Faculty of Law at the University of the Euphrates. Director of the Media Office of Raqqa, founding member of "Raqqa is Being Slaughtered Silently", founding member of the documentary project of "Sound and Picture". I work in documenting violations committed by Assad's regime and ISIS group and extremist organizations inside the city of Raqqa, as I work in programming, design and visual media. I hold a certificate of coach in digital security, and a certificate of journalist coach, and a certificate in documenting violations against human rights, and a certificate in electronic advocacy. I underwent a training under the supervision of "Cyber-Arabs" in collaboration with the Institute for War and Peace "IWPR", about the management of electronic websites and leadership of advocacy campaigns, and a training of press photography under the supervision of the photojournalist "Peter Hove Olesen".